• Slider background
  Slide 5
  PIDM
  Perlindungan automatik bagi simpanan bank, manfaat takaful dan insurans anda!
  PIDM melindungi simpanan di bank serta manfaat takaful dan insurans anda sekiranya sesebuah bank ahli atau ahli penginsurans mengalami kegagalan. Untuk maklumat lanjut mengenai PIDM sila klik di bawah
 • Slider background
  Slider Image 2
  Slider Image 2
  Slider Image 2
  Laman Web PIDM Berwajah Baharu
  Boleh dilayari di semua pelayar laman web serta telefon pintar dan tablet
  Paparan web yang lebih mesra pengguna dan reka bentuk kemas
 • Slider background
  Slider Image 2
  Slider Image 2
  PIDM Moneysmart 123
  Jadilah konsumer kewangan yang bijak hari ini!
  PIDM MoneySmart 123 bertujuan untuk meningkatkan kesedaran konsumer kewangan mengenai pelbagai produk dan penyedia perkhidmatan kewangan, risiko yang berkaitan dengan setiap produk dan juga hak-hak mereka sebagai konsumer kewangan.
BERITA TERKINI
 
 
 
 
Mengenai PIDM

Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM) ialah agensi Kerajaan yang ditubuhkan di bawah Akta Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (Akta PIDM).

Insurans Deposit

Sistem Insurans Deposit melindungi pendeposit daripada kehilangan deposit diinsuranskan yang disimpan di bank-bank ahli sekiranya sesebuah bank ahli mengalami kegagalan.

Perlindungan Manfaat Takaful & Insurans

Sistem Perlindungan Manfaat Takaful dan Insurans melindungi pemilik sijil takaful dan polisi insurans daripada kehilangan manfaat takaful dan insurans yang layak sekiranya sesebuah ahli penginsurans mengalami kegagalan.

Kerjaya di PIDM

Kami mempunyai beberapa jawatan kosong dan kini mempelawa individu berkelayakan untuk menjadi sebahagian daripada warga PIDM dan membantu kami mencapai visi sebagai pihak berkuasa perlindungan konsumer kewangan dengan amalan terbaik.

Muat turun penerbitan terbaru kami sekarang!

Di PIDM, kami percaya bahawa memberi maklumat dan mendidik konsumer kewangan di Malaysia adalah kunci kepada menggalakkan keyakinan awam terhadap sistem kewangan. Mengetahui bagaimana sistem-sistem perlindungan konsumer ini berfungsi memberi lebih keyakinan kepada konsumer kewangan bahawa simpanan di bank atau manfaat takaful dan insurans dilindungi.